جشن شهریورگان

جشن شهریورگان:

شهریورگان از زیباترین جشن‌های ایران باستان، روز مرگ مانی پیامبر، تولد کوروش کبیر و روز پدر ایرانی است. این جشن امروزه تنها در میان زرتشتیان کرمان برگزار می‌شود. یکی دیگر از تاریخی‌ترین جشنهایِ دوازده گانه ایران کهن، جشن شهریورگان است که در ۴ شهریور ماه برگزار می‌گردد و پیشینه‌ای جالب دارد. ما در این مقاله قصد داریم تا به معرفی بیشتر جشن شهریورگان و پیشینۀ اسطوره‌ای آن بپردازیم، پس با ما همراه باشید.

پیشینه جشن شهریورگان :

تقویم دوران ایران باستان علاوه بر نام هر ماه، شامل نام روز هم می‌شده است. به این ترتیب هر ماه با نام اهورامزدا شروع شده و با فرشتگان مقرب او ادامه یافته تا به دیگر فرشتگان برسد. به این ترتیب، زمانی که نامِ روز و نامِ ماه با هم یکی می‌شدند، مردم آن روز را جشن می‌گرفتند. روز چهارم هر ماه، به نام شهریور شناخته می‌شد و ۴ شهریور ماه هر سال، جشن شهریورگان برگزار می‌شود. اما ریشه نام شهریورگان از کجا به وجود آمده است؟ واژه شهریور از کلمه‌ی خشَثروَئیریه ریشه گرفته که در معنای شهریاری مطلوب، آرمانی و با اراده است. خشَثروَئیریه از فرشتگان مقرب است و در روی زمین به عنوان نماد مروت شناخته می‌شود که به بینوایان کمک می‌کرده، به عنوان نماد قدرت آسمانی خواستار بزرگی و شکوه بوده است.

آداب و رسوم جشن شهریورگان:

در حال حاضر ۴ شهریور به عنوان روز جشن شهریورگان ‌شناخته شده و جشن گرفته می‌شود. از آداب و رسوم جشن شهریورگان می‌توان به افروختن آتش اشاره کرد. مردم در شب هنگام آتش به پا می‌کردند، در کنار آن به شادی می‌پرداختند و خداوند را به خاطر تمام نعمت‌هایش نیایش می‌کردند. همچنین در اکثر خانه‌ها میهمانی مفصل برپا می‌شده و با انواع خوراکی‌های خوشمزه از میهمانان پذیرایی می‌کردند. با توجه به گذشت چندین قرن، جشن های دوازده گانه ایرانی کم کم به فراموشی سپرده شدند و متاسفانه فقط تعداد کمی از خانواده‌های قدیمی در شهرهای مرکزی ایران از جمله یزد، کرمان و اصفهان مراسم جشن شهریورگان را برگزار می‌کنند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *